Jak důležitý je první gól ve fotbalu?

Úvod - Blog - Jak důležitý je první gól ve fotbalu?
Červenec.10.2017

Fotbal je jedním z nejpopulárnějších sportů na světě. Nelze se proto divit, že odborníci nás zahrnují různými statistikami a pravděpodobnostmi, které mapují průběh celého zápasu i všechny možné scénáře.

Asi tou nejzajímavější statistikou je přitom důležitost prvního gólu. Jak často týmy po prvním gólu dokážou vyhrát celé utkání? A kolik je potřeba kvality k tomu, vrátit se po prvním obdrženém gólu do zápasu? V tomto článku vám důležitost prvního gólu ve fotbale vysvětlíme krok po kroku.

Důležitost prvního gólu ve fotbale – základní statistiky

Studie, která se věnovala důležitosti prvního gólu v Premier League mezi sezónami 2009/10 až 2015/16, odhalila, že tým, jemuž se podařilo vstřelit první gól, dokázal utkání dovést do vítězného konce v 69% případů. Naprosto absurdní číslo. K remíze pak došlo v 19% případů, k výhře druhého týmu pouze ve 12% případů.

Při live sázení na fotbal byste si tedy měli nejprve uvědomit, že tým, kterému se podaří vstřelit první gól, v 88% případů neprohraje.

Důležitost prvního gólu ve fotbale – pokročilé statistiky

Když se na statistiky podíváme detailněji, najdeme mezi nimi důležité rozdíly. Takže pokud vstřelil první gól v zápase průměrný tým Premier League, dovedl zápas do vítězného konce v 69% případů. Pokud ovšem první gól v zápase vstřelil tým z TOP 4, tato úspěšnost se vyhoupla až na 80%!

Na rozdíly pochopitelně narazíme i v případě, že budeme zkoumat týmy z posledních 4 příček. Tyto po prvním vstřeleném gólu dovedly zápas do vítězného konce pouze v 50% případů. I pokročilé statistiky byste si tedy měli vzít k srdci, protože i mezi nimi se najdou vyložené poklady.

Statistiky otočení výsledku zápasů

Studie si dále posvítila na schopnost týmu vrátit se do zápasu v případě, kdy jako první dostanou gól. Vzhledem k předchozím statistikám asi nikoho nepřekvapí, že čtyři nejlepší týmy tabulky dokázaly nepříznivý stav 1-0 dovést k vítěznému konci pouze v 27% případů. Týmy, které se nacházely na posledních 4 místech tabulky, dokázaly nepříznivý stav 1-0 zvrátit pouze v 6,9% případů. I tyto statistiky poukazují na to, že při měření pravděpodobnosti je třeba brát v potaz jednotlivou sílu týmů.

Důležitost prvního gólu ve fotbalu – závěr

Pokud první gól vstřelí tým z horních pater tabulky, je přímo obrovská pravděpodobnost, že tento zápas dovede do vítězného konce. Přinejmenším byste měli vzít v potaz sázku na neprohru tohoto týmu (tedy sázku na vítěze + remízu), protože pravděpodobnost prohry v takovém případě je pouze 12%.

Na druhou stranu týmy, které se nacházejí ve spodní části tabulky, dokážou zápas dovést do vítězného konce pouze v 6,4% případů. Pokud proti nim tedy stojí týmy z horní části tabulky, je docela zřejmé, že hodnotu by člověk měl hledat v sázce proti takovému týmu.

První vstřelený gól ve fotbale hraje obrovskou roli, neméně velkou roli však hraje samotná kvalita týmů. Sázet pouze na základě první vstřelené branky je tedy velmi zajímavá strategie, ale pouze pokud se nezapomenete podívat na postavení týmů v tabulce.

Ještě nemáš dost? Další fotbalové statistiky, či články s fotbalovými statistikami můžeš najít na našem spřáteleném webu.

ladyambientte

Velký hokejový fanoušek, který se rád věnuje pokeru, sportu a zdravému životnímu stylu.

o Komentářů

Chtěli byste se podělit o své myšlenky?

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Povinné položky jsou označeny *

Napsat komentář